Upiecť naozaj dokonalé medovníčky, ktoré budú mäkké a chutné už viac nemusí byť iba vašim želaním. S našou zmesou sa to isto podarí každému!
Keď sa budete držať postupu na zadnej strane balenia a pridáte tieto užitočné tipy, garantujeme, že iné medovníčky už piecť (a jesť) nebudete chcieť 😉
1. Med
Med používajte pokiaľ je to možné svetlý a tekutý (nám sa najviac osvedčil agátový alebo lipový).
Ak vám však stihol skryštalizovať, nevadí! Môžete použiť aj ten – opatrne ho rozpustite v kastróliku na malom ohni, alebo vo vodnom kúpeli tak, aby sa nezohrial na vyššiu teplotu ako je 40°C
2. Maslo
Maslo prosím používajte pravé, nie margarínové náhrady.
A určite ho neroztápajte! Stačí ak si ho vytiahnete z chladničky pred tým ako pôjdete robiť medovníčky. Aby bolo na dotyk mäkké.
3. Váženie
Náš recept je (dúfame, že nie len pre nás) naozaj dokonalý 😉
Ale aby vám aj výsledné medovníčky vyšli naozaj dokonalo, musíte si dať záležať na presnom odvážení aj masla, aj medu. Ak pridáte menej, cesto bude drobivé. Ak pridáte viac, cesto sa vám bude lepiť. Riaďme sa tu pravidlom „2 krát odváž a raz peč!“
Ideálna veľkosť vajíčok je M.
4. Miesenie
Zmes sme prepracovali tak, aby stačilo všetko jednoducho zmiešať a máte hotovo. Vaľkať môžte aj hneď po zamiesení.
– Najjednoduchšie je miesenie v kuchynskom robote, kde to máte hotové do minútky. Vypneme akonáhle je všetko spojené a cesto sa odlepuje od misky.
– Cesto môžete miesiť aj ručným mixérom s metličkami na tuhé cesto. Úplne sa vám to však nespojí – mixujte dovtedy, kým už nevidíte sypkú zmes a do „bochníka“ to potom spojte už rukami.
– Alebo si cesto vypracujte poctivo rukami. Je to síce zdĺhavejšie a najviac prácne, ale o to viac sa potom budete z medovníkov tešiť!
Akýkoľvek spôsob si vyberiete, nemieste cesto príliš dlho. Stačí všetko spolu spojiť a máte hotovo. Dlhším miesením cesto zmäkne a mohlo by sa vám lepiť. Ak sa tak stane, zabaľte ho do mikroténového sáčku a nechajte odležať aspoň hodinu v chladničke.
Neupečené cesto môžete v chladničke skladovať aj 5 dní.
5. Pečenie
Medovníčky pečte podľa návodu na zadnej strane zmesi. Niektoré tvary však musíte prispôsobiť ich veľkosti, resp. aj podľa vašej rúry.
Menšie tvary medovníčkov (veľkosť do 4cm) pečte maximálne 4 minúty. Také tie naše slovenské štandardné tvary (srdiečko, hríbik, štvorlístok…), pečte maximálne 6 minút – určite nie dlhšie, inak ich budete mať tvrdé. Záleží to od vašej rúry aj od hrúbky vyvaľkaného cesta, my väčšinu tvarov pečieme 5 minút.
Väčšie tvary, ako napríklad na medovníkový domček, pečte približne 9 minút.
Po vytiahnutí z rúry ich potrite rozšľahaným vajíčkom (alebo len samotným žĺtkom) a nechajte vychladnúť na plechu.
BONUS: Recept
Bielková poleva na zdobenie medovníčkov
Potrebujeme:
1 bielok (z vajíčka veľkosti M)
180g práškového cukru – 2x preosiať!
Postup:
Najskôr si z bielka vyšľaháme tuhý sneh do ktorého potom po lyžiciach postupne pridávame dva krát preosiatý práškový cukor. Všetko spolu mixujeme asi 10-15 minút.
Poleva je hotová keď cez ňu prejdeme lyžicou a zostane tam cestička (nezlieva sa). Polevou ihneď naplníme zdobiace vrecúško a môžeme zdobiť.
Nespotrebovanú polevu skladujeme v chladničke maximálne 48 hodín.
Zmes na tieto voňavé, chutné a mäkučké medovníčky si objedávajte TU!
S hotovými medovníčkami sa nám nezabudnite pochváliť! #mixnbakesk 🙂